A levendula útja Provence-tól Magyarországig


A Karoling Birodalom felosztását kimondó Verduni szerződés (843) után formálódott ki a provence-i régió, 1125-ben megalakult az önálló grófság, melynek székhelye kezdetben Arles, majd Aix-en-Provence. A XIII. századtól Provence az Anjou-dinasztia birtoka. Aix nyüzsgő kereskedővárossá növekedett, fénykorát a XV. században érte el, egyetemet alapítottak a városban, az udvari élet és a középkori művészet egyik központja lett.

Provence 1481-ben elvesztette önállóságát, XI. Lajos király örökségeként csatlakozott a Francia Királysághoz. Grasse, Kelet-Provence középkori székhelye a XVII. század óta a parfümgyártás fővárosa. Egy legenda szerint Medici Mária javasolta a grasse-i cserzővargáknak, hogy az erős szagú mosott állatbőröket illatosítsák. A vargák megfogadták a királyné tanácsát. A város mediterrán klímája alkalmas volt az illatszerek alapanyagául szolgáló jázmin, narancs, rózsa, citrom és levendula termesztésére. A vadon növő virágokból, pl. ibolyából már évszázadok óta készítettek eszenciát a városiak. Grasse-ban a XV. század óta létezik virágpiac, helyszíne a középkori hangulatot árasztó terméskőből épült házak között lévő Place aux Aires. A XVI. század második felében Firenzéből érkezett Franciaországba a Tombarelli család, Grasse-ban telepedtek le, berendezték a város első illóolaj lepárló műhelyét.

Provence egyik jelképe, a levendula ültetvénnyel körbevett Sénanque Apátság. A cisztercita apátságot Szent Bernát alapította a XII. században. Falai rózsaszín kőből épültek, tetejét pedig szürke pala borítja. A kövek hideg szigorúságát enyhíti a szépséges kolostorkert üde zöld és lila színe. A levendulát a római telepesek hozták magukkal Provence-ba, a levendula elnevezése a latin "lavare" mosni igéből ered. A levendulával foglalkozó könyvek úgy értelmezik a szó eredetét, hogy a rómaiak a fürdővizükbe tették a virágot, nagy valószínűséggel ez így történt. Saját tapasztalatomból tudom, hogy ha friss, felaprított levendulát vízbe áztatok, a víz a növény olajtartalmától habos lesz. A középkori szerzeteseket nem a mosás miatt érdekelte a levendula, rozmaringgal, borókával keverve nyugtató, gyógyító főzetet készítettek az illatos virágból.

Napjainkban a francia levendulatermés 70 százalékát adja a Ventoux-hegy és az Albion-fennsík háromszöge, amely összeköt három települést, Sault, Séderont és Banont, a franciák ezt a területet Sault-vidéknek nevezik. A száraz éghajlatú fennsík homokköves, mészköves talaja ideális a levendula termesztéséhez. A helyi lakosság büszke piacvezető szerepére, a termelők baráti társaságokat alapítottak, a rend tagjai mályvaszínű köpenyt és háromszögletű kalapot viselnek. Minden nyáron augusztus 15-én tartanak ünnepségeket a levendula tiszteletére, a sault-i kétnapos rendezvényen felvonulást, termékárusítást és levendulakaszáló versenyt is rendeznek.

Magyarországon a középkor óta termesztettek levendulát a szerzetesek a kolostorkertekben. "Lavendula levendula, - írja Lippay - ennek igen jó illata van, s a levele keskeny hosszúkás, hegyecske, de nem olyan zöld, mint az izsópnak, hanem sötétebb színű avagy hamuzöld színű. Egy arasznál nem igen nő magosabbat, kiből nő négyszegletű vékony száracska, annak tetején, mintegy kalászocskából nőnek apró kék virágok. Szélesebb levelű levendulát is találni érsek urunk őnagysága pozsonyi kertjében, kinek virága fehér. A gyökere a levendulának fás, a magva feketéllő verhenyes, akiről vethetni őtet, de jobb, ha az ágait egy darab gyökérrel elszaggatják és ugy ültetik szélről az ágyak körül kikeletkor vagy ősszel. Lippay János (1606-1666) Pozsonyban született, 1624-ben lett a jezsuita rend tagja. Bátyja, Lippay György esztergomi érsek pozsonyi kertje messze földön híres volt. Lippay János kiemelkedő tudású botanikus és szenvedélyes kertész volt, Posoni kert című könyvével teremtette meg a magyar nyelvű kertészeti szakirodalmat.

Forrás: Provence (A világ legszebb helyei) Gabo Kiadó

Rapaics Raymund A magyarság virágai

      Bemutatkozás             Termékek              Esküvői ajándék          Céges ajándék         Levendula történet   Kapcsolat/Rendelés